Vocaal Werk | Ymkje de Boer

Vocaal Werk | Meerstemmige liederen
Adwaita Trio (2012)

Drie gedichten van J.A. dèr Mouw op muziek

Bevriend dichter Co Woudsma bracht me in aanraking met leven en werk van Johan Andreas dèr Mouw (officieel: Johan Andreas der Mouw, Westervoort, 1863 – 1919). Hij was een Nederlands taalkundige, letterkundige en filosoof. Blijvende bekendheid verwierf hij als dichter, onder het pseudoniem Adwaita, wat zoiets betekent als 'tweeheidsloze', ook wel non-dualiteit.

Co, tevens voorzitter van het Dèr Mouw Genootschap, hielp mij met de selectie van gedichten en ik koos er uiteindelijk drie die mij direct aanspraken. Het eerste vanwege de mooie beelden en de verwijzing naar muziek, het tweede vanwege de nostalgie en het derde omdat het mij in allerlei opzichten intrigeert, zonder dat ik het direct begrijp.

De - niet erg eenvoudige! - liederen zijn ingezongen door Wendeline van Houten, Merlijn Runia en Ellen Valkenburg, die onder meer samen zingen in het onvolprezen Co Co Collectief. Het drieluik is op 6 oktober 2019 voor het eerst op de planken gebracht door Vera Caland, Esther van der Panne en mijzelf. In onderstaande video enkele fragmenten vanaf 02:45.
Speciale tip: luister naar de mooie podcast over Johan Andreas Dèr Mouw van Mommers4, die op Spotify staat, maar ook op Youtube.

Lezen & luisteren

Vocaal Werk | Ymkje de Boer | 2019