tortelduif

Vijfstemmige canon
een bewerking van de canon van Johannes Ciconia (2018)
Johannes Ciconia leefde van ongeveer 1370 tot 1414 in Luik en Rome. Hij schreef zowel geestelijke als wereldlijke muziek. Vriend en dichter Co Woudsma leerde mij zijn bijzondere canon ‘Le Ray au Soleyl’ kennen. Het is een zogenoemde proportiecanon: hierin zijn meerdere partijen uit één genoteerde stem afgeleid, waarbij melodie strikt bewaard blijft, maar iedere partij een eigen maatsoort heeft. Een tweede stem voert exact de melodie van de eerste stem uit, maar bijvoorbeeld met halvering van de notenwaarden (volgens de proportie: 2:1).

De oorspronkelijke canon is driestemmig en moeilijk te lezen en te zingen. Het leek mij een uitdaging om zelf een meer eenvoudige versie van de canon te maken, maar dan wel vijfstemmig. Ik gebruikte de beginmelodie als basis en nam een deel van het tweede thema over en verzon daar vervolgens een eigen slot voor. De oud-Franse tekst vertaalde ik naar het Nederlands.

Mijn canon werd door Laagland Vocaal in november 2018 in première gebracht; ik hoop in 2019 een mooie opname voor deze website te kunnen maken.