Seven Epicurean Doctrines

zeven vierstemmige liederen a capella
teksten van de Oud-Griekse filosoof Epicurus en muziek van Ymkje de Boer (2005)
Seven Epicurean Doctrines is een zevendelig a capella zangstuk van ruim tien minuten voor vierstemmig gemengd (kamer)koor. De teksten zijn zeven licht bewerkte leerstellingen van de filosoof Epicurus (eigenlijk Epikouros, 341 – 271/272 v. Chr.) in een eigen vertaling vanuit het Nederlands naar het Engels.

Tip: lees tijdens het luisteren mee met de teksten (links op deze pagina kun je die openen/downloaden)!

In 2014 was de volledige cyclus weer te horen tijdens de FiloMuze-concerten. Hieronder de video van de uitvoering in Amsterdam (5 april 2014, Bethaniënklooster).

Seven Epicurean Doctrines is mijn meest uitgevoerde werk tot nu toe, waarbij uitvoerenden er soms ook voor kiezen om een selectie uit de zeven liederen ten gehore te brengen. De wereldpremière vond plaats op 11 juli 2006 – als intermezzo tijdens een concert van Kamerkoor Amphion – gezongen door vier koorleden (naast ikzelf waren dat Carla Schoo, Jeroen van der Sande en Jankees de Ridder).

Op 20 oktober 2006 zong ik een deel van de Seven Epicurean Doctrines op het muzikale verjaardagsfeest van Margo Andriessen in het Muziekgebouw aan het IJ. Ik werkte toen samen met Peter Wesly, Miek Smilde en Heleen Wabeke (die de tenorpartij zong).

Op 9 maart 2008 werden de Seven Epicurean Doctrines door octet Octoplus gezongen. De uitvoerenden waren naast ikzelf weer Carla Schoo, Jeroen van der Sande en Jankees de Ridder en daarnaast Anuschka Mooy, Hilke Molenaar, Annemieke Taal, Marcel Dijkens en Arjen van Sandick.

Op 24 en 25 april 2010 zong Kamerkoor Amphion de liederen zoals ze ooit bedoeld waren: in kamerkoorbezetting. Kamerkoor Amphion heeft de complete liederencyclus nog een keer gezongen op 15 juni 2010 bij filosofisch café Felix & Sofie te Amsterdam, en drie delen eruit tijdens de Korendagen op 15 januari 2011 in Paradiso.

Op 26 november 2011 zong octet Octoplus (nieuwe bezetting: naast mijzelf Anuschka Mooy, Hilke Molenaar, Eva Roest, Jeroen van der Sande, Jankees de Ridder, Marcel Dijkens en Arjen van Sandick) vier delen tijdens het jubileumfeest van het Humanistisch Verbond in Pakhuis de Zwijger.

De jongste uitvoering was die tijdens de FiloMuze-concerten op 30 maart en 5 april 2014.

Links: