Lichter

Lied voor sopraan, piano en fagot
tekst van Jitske Kuiper, muziek van Ymkje de Boer (2016-2017)
Jitske Kuiper is zangeres en zangdocente te Amsterdam. Ze vroeg mij in het najaar van 2016 of ik een gedicht van haar op muziek zou willen zetten in verband met het eindexamen zang dat zij in 2017 zou doen aan de Schumann Academie. Het lied zou voor sopraan en piano moeten zijn, maar aangezien er ook nog andere instrumentalisten bij het examen betrokken zouden zijn, was er de mogelijkheid om nog een instrument toe te voegen. Er was een blokfluitiste bij die ook fagot speelde… Toen was mijn keuze snel gemaakt. Heel graag wilde ik eens voor fagot schrijven. De partij heb ik nog wel een keer herzien, maar bleek uiteindelijk toch wel goed speelbaar. 

De fagot gaat in dit lied aan de menselijke stem vooraf en wijst in het intro alvast vooruit naar wat komen gaat. Later ontwikkelt zich meer een duet tussen beide met de piano als begeleidende ondergrond. Fagot en stem zingen allebei op hun eigen manier de tekst – de fagot dan wel zonder woorden.

 

De tekst

Wanneer je uit een donker bos komt, dan lijkt
de hemel lichter dan voorheen.

Alles was goed, alles was helder
als door een brillenglas,
maar toen was er die boom, die boom werd een bos
en ik kon niet meer terug.

De duisternis was moeilijk, was een probleem.
Ik kon de weg niet vinden.
Een kaart had ik niet bij me, noch een kompas;
Ik had alleen mijn verstand.

Analyse van de bomen, van de richting van de wind,
onderzoeken van sporen.
Als ik uit het bos kom dan heb ik het gehaald
en heb geen bril meer nodig.

De hemel is lichter geworden.

 

De opname
Jitske Kuiper, Hans van Beelen (piano) en Priska Becking (fagot) hebben het lied in juni 2017 twee maal voor publiek uitgevoerd. De opname van de tweede keer (het eindexamen zelf) staat in de speler op deze pagina.