Hello-goodbye

Twee korte vierstemmige liederen voor gemengd koor over komen en gaan
teksten van Kurt Vonnegut en Elisabeth Eybers, muziek van Ymkje de Boer (2015)
Opgepord door scheidend Kamerkoor Amphion-dirigent Lodewijk van der Ree ging ik op zoek naar nieuw tekstmateriaal. Iemand had mij lang geleden al gezegd dat ik eens in de gedichten van Elisabeth Eybers zou moeten duiken en dat had ik onthouden. Vrijwel het eerste gedicht dat ik las, was raak. Ik heb alleen nog even getwijfeld of ik de Zuid-Afrikaanse versie of de Engelse versie – beide van Eybers’ eigen hand – zou gebruiken. Ook daar was ik snel uit: de Engelse versie was zoveel meer toegankelijk, zowel voor zangers als voor luisteraars. Het lied ‘Famous Last Words’ stond al snel op papier. Een aantal maanden (!) later volgde toestemming van de erven via de uitgeverij voor het gebruik van dit gedicht voor mijn lied.

Maar… ik was zo snel klaar! En het lied was zo kort! Voor een goede programmering in een Amphion-concert leek het mij beter om een tweeluik in te dienen. Dus ging ik op zoek naar een tweede tekst, die thematisch zou kunnen aansluiten op de eerste. Die vond ik bij de schrijver Kurt Vonnegut, maar via het slotwoord in de roman Weerwater (2015) van Renate Dorrestein. Zij is mijn lievelingsauteur en Vonnegut is de hare.

Tip: lees tijdens het luisteren mee met de teksten (links op deze pagina kun je die openen/downloaden)!

Het tweeluik werd op 21 november 2015 – tijdens het laatste concert onder Lodewijk’s leiding – uitgevoerd. Deze opname staat in de audiospeler op deze pagina.