Duister Paradijs

Vier liederen voor mezzosopraan, alt en piano
gedichten van Co Woudsma, muziek van Ymkje de Boer (2012)
De dichter Co Woudsma (geboren in 1960 te Weesp) publiceerde inmiddels drie dichtbundels (de laatste in 2015) en ‘losse’ gedichten in verschillende media. Uit zijn twee bundels, Viewmaster (1997) en Geluksinstructies (2005), koos ik vier gedichten die mij bijzonder aanspreken en die ik graag op muziek wilde zetten. Ik leerde Co kennen in het voorjaar van 2011 en we raakten al snel zeer goed bevriend. Vrijwel direct nadat ik kennis had gemaakt met zijn melancholieke werk waaraan een fijnzinnig scherpe kant nooit ontbreekt, begon het in mijn componistenbloed te kriebelen.

Tip: lees tijdens het luisteren mee met de teksten (links op deze pagina kun je die openen/downloaden)!

Macht is een prachtig miniatuur waarbij ik me voorstel dat de ik-persoon op een regenachtige zondagmiddag met zijn vinger bij het beslagen raam staat en de dingen buiten ‘aanraakt’, fantaserend dat hij een reus is die de werkelijkheid naar zijn hand kan zetten.

Herdenking beschrijft de alledaagse gebeurtenissen in een typisch Nederlandse suburbane woonwijk op de traditioneel altijd vrij warme 4 mei – een iets meer dan gemiddelde lentedag, waarop de vlaggen halfstok hangen en vloeken met het mooie weer.

Late trein voert de lezer mee naar een treinreis door het donkere avondland, waarbij de ogen vanzelf dichtvallen en het donker buiten samenvalt met het donker binnen. Wegglijden in het niets is het verlangen dat overblijft.

Viewmaster vind ik een wonderlijk mooi gedicht, niet in de laatste plaats omdat ik vroeger zelf ook vaak door zo’n plastic kijkertje heb zitten kijken – maar ook omdat het zo dubbelzinnig eindigt: met het besef dat de platte plaatjes niet meer bevredigen en we veroordeeld zijn tot de wereld buiten de kijker, vanaf een bepaald moment in het leven, kennelijk.

Duister Paradijs is live worden uitgevoerd door Esther van der Panne, Jeroen van der Sande en mijzelf op zondagmiddag 15 oktober 2017 tijdens de Salon op de Dijk van Schellingwoude. We hadden alvast een voorpremière op zondag 27 augustus 2017 in Café De Engelbewaarder te Amsterdam, zie de video.