Dickinson’s Duets on Death

zes duetten voor twee vrouwenstemmen en cello
teksten van dichteres Emily Dickinson en muziek van Ymkje de Boer (2006)
Dickinson’s Duets on Death bestaat uit zes liederen voor twee vrouwenstemmen en een cello en neemt in totaal ongeveer tien minuten in beslag. Uit de enorme hoeveelheid gedichten van Emily Dickinson (1830-1886) heb ik er zes over de dood geselecteerd. De compositie is overigens niet direct als gelegenheidswerk (bijvoorbeeld voor uitvaarten) bedoeld, maar meer als serie overdenkingen over de dood.Na het componeren van de liederen, merkte ik dat van sommige gedichten verschillende versies in omloop zijn. De versies die ik gebruikt heb, wijken bijvoorbeeld hier en daar af van de gedichten in de tweedelige uitgave van Van Oorschot (2005) met daarin de (prachtige en poëtisch zeer verantwoorde) vertalingen van Peter Verstegen. Mijn eigen vertalingen zijn alleen bedoeld om aan te geven waar de gedichten ongeveer over gaan.

Tip: lees tijdens het luisteren mee met de teksten (links op deze pagina kun je die openen/downloaden)!

Op 20 oktober 2006 zong ik een aantal delen van de Dickinson’s Duets on Death in samenwerking met Miek Smilde (zang) en Heleen Wabeke (cello) op het muzikale verjaardagsfeest van onze gezamenlijke vriendin Margo Andriessen in het Muziekgebouw aan het IJ.

Op 9 maart 2008 hebben Miek, Heleen en ik de volledige Dickinson’s Duets on Death gezongen. Een selectie van de opnames van dit optreden staan elders op deze website. Ook op 1 november 2008 hebben we de volledige duetten gezongen ter gelegenheid van een Dickinson-festival in Ede en Bennekom.

Op 28 december 2016 werd Miek vijftig en gaf ze een muzikaal feest in Amsterdam. Daar hebben we een deel van de duetten wederom met z’n drieën ten gehore gebracht.

 

 

 

 

 

 

 

 

In de audiospeler op deze pagina staan studio-opnamen die Heleen en Miek in april 2009 hebben gemaakt.