profiel / contact

Profiel
Ymkje de Boer (1966) is afgestudeerd in de filosofie en werkzaam als zelfstandig adviseur in de wetenschappelijke en beleidswereld.

Ymkje is enthousiast (amateur)zangeres en (amateur)componist. Ze zingt momenteel onder meer in vrouwenprojectkoor Nordlys, kwintet Laagland Vocaal en de muzikale vriendengroep Deus ex Machina (melodieuze rock). In de periode 1987-1992 zong ze in het VU Koor en in 2003 in vrouwenkoor Puur Zij. Van 2000 tot 2017 zong ze in het Amsterdamse Kamerkoor Amphion en daarnaast van 2006-2013 in octet Octoplus. In 2013 / 2014 organiseerde zij het project FiloMuze met concerten in het voorjaar van 2014, muzikaal geleid door dirigente Ulrikke Reed Findenegg. In 2015 en in 2017 deed ze mee aan de Schola Hildegardis onder leiding van Antje de Wit. In 2018 nam ze deel aan een project van Ensemble Hermes, gespecialiseerd in oude muziek, onder leiding van Jeroen Spitteler. Ymkje zingt over het algemeen (mezzo)sopraanpartijen, maar zingt ook regelmatig altpartijen.

Ymkje is mede-oprichter en bestuurslid van zowel de Stichting Vrouwenprojectkoor Nordlys en als de Stichting VoxNL. Met deze laatste stichting organiseert ze verschillende vocale evenementen, waaronder in voorjaar/zomer 2018 een gemengd projectkoor dat meedoet aan Europa Cantat 2018 (EC18) te Tallinn (27 juli t/m 5 augustus). Projectkoor VoxNL zingt het EC18-programma vlak voor vertrek op zondagmiddag 22 juli in de Oranjekerk te Amsterdam.

Portret_Ymkje_Remco_van_Blokland

Foto: Remco van Blokland

Mijn vocale werk
Ik componeer liederen op teksten uit de filosofie en de dichtkunst – uit heden en verleden. Regelmatig breng ik mijn liederen ten gehore in samenwerking met andere zangers, zangeressen en instrumentalisten in grotere of kleinere muziekprojecten. Meestal betreft het gevorderde amateurs, maar ik werk ook wel eens samen met professionals. Bekijk hier een on line ‘prezi’ over mijn vocale werk.

Met het componeren van liederen probeer ik drie dingen tegelijk te doen: filosoferen, schrijven en muziek maken. Het gaat me niet alleen om het bedenken van de liederen, maar ook om het beleven ervan, liefst samen met anderen: andere zangers of instrumentalisten en natuurlijk de toehoorders.

In mijn vocale werk zijn de teksten altijd het uitgangspunt. Ik schrijf ze zelf of bewerk en vertaal bestaande teksten. Bij de toonzetting laat ik me leiden door de betekenis die ik in de teksten vind. Verbindend thema in de onderwerpen die ik bezing, is ‘levenskunst’ in de wijsgerige zin van het woord, hoewel zeker niet alle liederen getuigen van diepe wijsheden. Soms getuigen ze alleen maar van het leven. Met mijn tekstkeuze wil ik een zinnige aanvulling bieden op de vele vocale muziek gebaseerd op religieuze bronnen.

Op deze website staat mijn vocale werk vanaf 2005, bedoeld voor koren en klassiek geschoolde zangers, die van blad kunnen zingen. Ook heb ik een pagina gewijd aan andere genres muziek die ik maak, o.a. samen met melodieuze rockband Deus ex Machina, maar ook solo. Van deze muziek bestaan geen partituren.

Contact
Wil je op de hoogte gehouden worden van wijzigingen op deze website, uitvoeringen en ander nieuws? Stuur een mail. En kijk ook eens op de vrouwelijke-componistenpagina.
Bescherming werk
De muziekwerken zijn auteursrechtelijk beschermd. Ymkje de Boer heeft toestemming voor gebruik verkregen van Buma/Stemra. Het gebruik van de muziekwerken van deze site anders dan beluisteren ten eigen genoegen en/of reproduceren voor eigen oefening, studie of gebruik, is uitdrukkelijk verboden. Het is verder niet toegestaan de muziekwerken te (weder)verkopen, verspreiden e.d..