Love is a condition Uitgelicht

Eén van mijn lievelingsliederen uit de Seven Philosophers in Love is het vierde deel, Love is a condition, waarvoor ik een tekst van Lou von Salomé (later Lou Andreas-Solomé) als basis heb gebruikt. Zij was een Russische psychoanalytica en auteur en leefde van 1861 tot 1937. Ze verkeerde in hoogstaande intellectuele kringen en was onder meer bevriend met Nietzsche, Wagner, Freud en Rilke. De tekst van Salomé heb ik vrijwel letterlijk gebruikt; ik heb er alleen een paar woorden aan toegevoegd om hem nog wat ‘ronder’ en geschikter om te zingen te maken. Wat Salomé hier beschrijft over het verliefd zijn, vind ik herkenbaar en tegelijkertijd een beetje vervreemdend en mysterieus. Van dit lied is een live-opname gemaakt tijdens de wereldpremière op 9 maart 2008. Ik zong het samen met Jankees de Ridder, Jeroen van der Sande speelde piano. In april 2008 maakten we een nieuwe set opnamen bij mij thuis; deze hoort u nu.

(beeldmateriaal: http://www.lou-andreas-salome.de/ door Prof. dr. Zadegh-Sadeh)

Terug naar de pagina van Seven Philosophers in Love.