actueel

Actueel

April 2018
Mijn bewerking van de canon van Johannes Ciconia is eindelijk af (titel is nu: ‘De zonnestraal en de tortelduif’) en al een keertje doorgezongen door mijn kwintet. Het doet hen aan Arvo Pärt denken! Ook hebben we ‘Taal, maar geen woorden’ weer opgepakt.

Maart 2018
Vernomen dat er inderdaad een ‘Hildegard ontmoet Hadewijch’-programma komt door Antje de Wit waarop mijn vierluik Hadewijch’s Brieven in première zal gaan. Blij – ook al omdat ik de brieven deze maand ga doorzingen met zangvriendinnen Esther en Vera en omdat de repetities van VoxNL gaan starten met onder andere mijn Ademtocht. En… toestemming uit Zweden van de erven Tranströmer voor gebruik van zijn twee gedichten! Nu de Nederlandse toestemming nog. Bezig met een bewerking/eigen versie van de beroemde canon van Johannes Ciconia (ca 1370-1412) voor mijn kwintet.

Februari 2018
Druk met concerten van Nordlys (alwaar geen eigen werk) en de voorbereidingen van het VoxNL-koor (alwaar wel eigen werk). Kwintetgenotes Esther en Vera bereid gevonden om de Hadewijch-liederen te gaan repeteren.

Januari 2018
Geïnspireerd doorgestoomd met het Hadewijch-vierluik, snel na elkaar te zingen – vijf minuten muziek! Alles in no time ingezongen. In contact gekomen met één van de auteurs van het boek uit 2002 dat ik als bron heb gebruikt, Anikó Darózci.

December 2017
Kerstvakantie, dus dat betekent naast allerlei opruim-/back up-/archiefwerkzaamheden ook: componeren! Ben begonnen met mijn Hadewijch-project. Brieffragmenten uitgezocht (want de Strofische Gedichten bestaan allemaal al op muziek) en bedacht dat het een vierluik voor drie vrouwenstemmen (of driestemmig vrouwenkoor) zal worden. Gestart met de eerste delen.

November 2017
Met Laagland Vocaal ‘C-majeur’ voor een klein welwillend publiek in het Vierwindenhuis ten gehore gebracht. Mooi! Dat lied kan binnenkort op deze website – al moet ik nu eerst de rechten nog regelen met de erven Tranströmer en de erven Bernlef (even geduld)… Ook het andere Tranströmerlied ‘Taal, maar geen woorden’ uitgeprobeerd, maar daar is nog een beetje werk aan de winkel. Ook in het begin van de maand nog met Laagland gezongen in de Hallen bij een klein festival van VoxNL, alwaar geen eigen werk.

Oktober 2017
Buitengewoon gelukkig met de officiële première van Duister Paradijs tijdens de Salon aan de Dijk. Wat een genot om lekker eigen muziek uit het hoofd te brengen voor een geïnteresseerd publiek op een intieme, mooie plek en met twee zulke fijne zangvrienden als Esther en Jeroen – en natuurlijk de dichter zelf, Co Woudsma. Kon het maar altijd zo zijn. Er zijn professionele opnames gemaakt, waarvan ik hoop dat die binnenkort op deze site komen.

September 2017
Twee inspirerende uitvoeringen van liederen van Hildegard von Bingen met de Schola Hildegardis onder leiding van Antje de Wit. Antje en ik kwamen op het idee dat ik voor een volgend project een lied zou kunnen schrijven op tekst van Hadewijch – uitvoering begin 2019. Dat ga ik natuurlijk doen en ik ben al begonnen met wat research. Wel spannend, want voor mij zijn het ongebruikelijke (religieuze) teksten. Zal ik het in het Middelnederlands doen of juist werken met moderne hertalingen? Ook muzikaal uitdagend, trouwens, omdat ik wil proberen de typisch Schola-klank te gaan inzetten, maar dan in een moderner idioom. Verder druk met VoxNL: de Tallinn-reis!

Augustus 2017
Weer terug van vakantie direct aan de slag met repeteren voor Hildegard en Duister Paradijs (op zondag 27 aug in Café de Engelbewaarder te Amsterdam uitgevoerd!) en een extra nieuwsbriefje uitgebracht om alle komende optredens in aan te kondigen. Gestart met de repetitie van mijn tweede Tranströmerlied, ‘Taal, maar geen woorden’ met Laagland Vocaal.

Juli 2017
Gezongen met Laagland Vocaal op De Koorbiënnale, alwaar deze keer geen eigen werk. Door poëziemiddag-organisatoren gevraagd om Duister Paradijs al een keertje eerder uit te voeren dan 15 oktober (op zondagmiddag 27 augustus in café De Engelbewaarder in Amsterdam) en ook door Antje de Wit gevraagd om mee te doen met twee komende optredens van de Schola Hildegardis. Wat heerlijk om na twee jaar weer zoveel met Hildegard bezig te zijn. Ze inspireerde me ooit tot een lied in de cyclus Woman’s Love Life (2013-2014, lied 3: Sensual Delight).

Juni 2017
Op 3 juni try-out van zangeres Jitske Kuiper met mijn lied Lichter op een tekst van haarzelf; op 20 juni haar eindexamen aan de Schumann Academie, waar het lied nog veel beter ging. Mooie prestatie van haarzelf, fagottiste Priska Becking en pianist Hans van Beelen! Op 4 juni en 23 juni optredens met kwintet Laagland Vocaal, waarbij mijn vijfstemmige arrangement van De Pont naar Noord weer erg in de smaak viel bij het publiek. En tussendoor maar weer eens een nieuwsbrief verzonden. En: Duister Paradijs geoefend met Esther van der Panne en Jeroen van der Sande en dat wordt al erg mooi!

Mei 2017
Na zeventien mooie jaren afscheid genomen van ‘mijn’ Kamerkoor Amphion – met pijn in het hart. Het koor heeft verschillende keren werk van mij gezongen in het verleden: Seven Epicurean Doctrines en later Hello – Goodbye. Optreden met Laagland Vocaal van 4 juni voorbereid; aldaar deze keer geen eigen werk, wel eigen arrangementen.

April 2017
Ademtocht bewerkt: van een vrouwenkoorbezetting naar een bezetting voor gemengd koor. Nu nog mooie repeteerestanden ervan maken (vermaledijde midi), want hoewel het mij allemaal zeer logisch in de oren klinkt en ikzelf makkelijk van blad zing, weet ik uit ervaring dat amateurkoren soms moeite hebben met mijn idioom. Hoewel? Jitske zong tijdens een eerste repetitie mijn Lichter vrij makkelijk weg! Eind april meivakantie en geweldig nummer gemaakt op basis van een thema van Wessel: Don’t try this at home.