actueel

 

Actueel
December 2018
De Tranströmer-liederen omgezet naar het Zweeds: Svenska Snö is nu af! Verder heb ik deze website uitgebreid bijgesteld: mijn drie laatste werken erop gezet, althans grotendeels (partituren en midi’s e.d. volgen nog). Het experiment met mijn spiksplinternieuwe ‘loop’-microfoon (een eenvoudig ‘loopstation’ dat je bedient tijdens het zingen en waarmee je jezelf steeds opnieuw over jezelf heen kunt laten zingen) heeft geresulteerd in een klein liedje dat ik geheel zelfstandig en toch meerstemmig kan zingen, waarover later meer. Mijn plan om in januari/februari 2020 een groot concert te organiseren met 100% eigen werk krijgt al vorm. In januari verschijnt mijn nieuwsbrief.

November 2018
Laagland Vocaal bracht De Zonnestraal en de Tortelduif in première (nog geen opnames gemaakt). Sprankelend debuut gemaakt met trio Telys alwaar geen eigen werk, maar wel eigen vertalingen (met dank aan de bijdragen van Esther en Saskia). Gestart met de repetities met de Schola Hildegardis, alwaar enthousiaste reacties op Hadewijch’s Brieven! En… een oplossing bedacht voor het uitblijven van de toestemming van de erven Bernlef voor Zweedse Sneeuw: ik ga de liederen omzetten naar het oorspronkelijke Zweeds! En… heel spannend en ontroerend: zangeres Jitske Kuiper zong deel acht uit mijn Woman’s Love Life (Afterglow) tijdens een masterclass zang rond het thema vrouw in Den Haag. Wat een ervaring!

Oktober 2018
Opname van Ademtocht van 22 juli in de Oranjekerk door VoxNL binnen en op deze site gezet. Video volgt nog!

September 2018
Vooral veel repeteren voor Nordlys, Laagland Vocaal (mijn bewerkingen van The Purple Cow en de canon van Ciconia) en Telys, want in november (en december) hebben alle drie deze ensembles een concert. Ik kom niet aan componeren toe, al heb ik hier en daar wel wat ideetjes.

Augustus 2018
Na Tallinn nog verder doorgereisd voor vakantie en thuis alles weer opgestart voor een nieuw muzikaal seizoen met o.a. optredens met Nordlys, Telys en Laagland Vocaal (waar hopelijk ook weer liederen van mijn hand gaan klinken). Video-opname van Ademotocht door projectkoor VoxNL is nog in de maak. Mijn bewerking van The Purple Cow van Kilpatrick afgemaakt voor Laagland Vocaal.

Juli 2018
Gestart met het herarrangeren van een bestaand lied voor vier stemmen met divisies (The Purple Cow van John Kilpatrick, dat ik ooit met mijn octet Octoplus zong) tot vijfstemmig stuk voor Laagland Vocaal. En verder vooral heel veel VoxNL… de eindsprint naar het Amsterdamse concert en de reis naar Europa Cantat in Tallinn. Eind juli/begin augustus: me ondergedompeld in Europa Cantat met VoxNL, waar zowel mijn Ademtocht heeft geklonken als deel III van Hadewijch’s Brieven, al was ik daar zelf helaas niet bij…! Binnenkort maar eens kijken of de opnames van Ademtocht een beetje gelukt zijn.

Juni 2018
Diverse optredens zonder eigen werk (Ensemble Hermes, Laagland Vocaal), repetities met VoxNL met o.a. Ademtocht, correcties drukproef Holland House Songbook. En eindelijk weer componeren – of liever: arrangeren. Het betreft een klein experimentje met toneelmuziek gebaseerd op bestaand werk van Pink Floyd (en dat dan in een klassiek jasje, ingespeeld met mijn virtuele instrumentarium). Dit in verband met een toneelstuk van studenten waaraan mijn zoon meewerkt als co-auteur en co-regisseur. Het is weer eens wat anders!

Mei 2018
Traditionele band-week met DEM en weer een prachtig nummer gemaakt (tekst en zangmelodie van mij) dat ‘Finis Terrae‘ heet. Ondertussen begint Ademtocht te klinken bij VoxNL. Tot mijn grote vreugde vernomen dat de canon (deel III) uit Hadewijch’s Brieven geselecteerd is voor opname in het Holland House Songbook dat in Tallinn onder zangers zal worden verspreid. Gestart met driestemmig ensemble dat zich richt op Scandinavische (volks)liederen ‘Telys’ (theelichtje), samen met kwintet- en VoxNL-genote Esther en Nordys-genote Saskia Idzerda. Geen eigen werk, maar wel inspirerend en mooi. Geweldig optreden gehad met Ensemble Hermes, alwaar geen eigen werk, maar wel werk van lievelingscomponisten David Lang en Josquin des Prez (en… vooruit: Arvo Pärt). En die mis van Byrd zal me ook nog lang bijblijven.

April 2018
Mijn bewerking van de canon van Johannes Ciconia afgemaakt (titel is nu: De zonnestraal en de tortelduif) en al een keertje doorgezongen door mijn kwintet. Het doet hen aan Arvo Pärt denken! Ook hebben we ‘Taal, maar geen woorden’ weer opgepakt. Druk met Hermes en VoxNL. Vernomen dat Vera, Esther en ik in najaar 2019 Hadewijch’s Brieven mogen komen zingen (in combinatie met Sonnet (van Bredero) en Adwaita Trio in de Salon op de Dijk (Schellingwoude, Amsterdam).

Maart 2018
Vernomen dat er inderdaad een ‘Hildegard ontmoet Hadewijch’-programma komt door Antje de Wit waarop mijn vierluik Hadewijch’s Brieven in première zal gaan. Blij – ook al omdat ik de brieven deze maand een keer doorzing met zangvriendinnen Esther en Vera en omdat de repetities van VoxNL gaan starten met onder andere mijn Ademtocht. En… toestemming uit Zweden van de erven Tranströmer voor gebruik van zijn twee gedichten! Nu de Nederlandse toestemming nog. Bezig met een bewerking/eigen versie van de beroemde canon van Johannes Ciconia (ca 1370-1412) voor mijn kwintet. Gestart met deelname aan Ensemble Hermes (geen eigen werk, wèl heel leerzaam wat betreft oude muziek en wat een genot om met zulke goede zangers samen te zingen).

Februari 2018
Druk met concerten van Nordlys (alwaar geen eigen werk) en de voorbereidingen van het VoxNL-koor (waar mijn ‘Ademtocht’ in première zal gaan). Kwintetgenotes Esther en Vera bereid gevonden om de Hadewijch-liederen te gaan repeteren.

Januari 2018
Geïnspireerd doorgestoomd met het componeren van het Hadewijch-vierluik, snel na elkaar te zingen – vijf minuten muziek! Alles in no time ingezongen. In contact gekomen met één van de auteurs van het boek uit 2002 dat ik als bron heb gebruikt, Anikó Darózci.